Pedodonție
Stomatologie pentru copii în Brașov
De ce este importantă stomatologie pentru copii?
Dinții sănătoși și poziționarea lor corectă la copii determină dezvoltarea corectă a maxilarului și mandibulei.
În plus, dantura sănătoasă formează o dicție bună și o masticație corectă.
Nu în ultimul rând, obișnuirea copilului de mic cu o igienă dentară bună îl va transforma într-un adult sănătos și responsabil.
Despre Pedodonție pe scurt
STOMATOLOGIA PENTRU COPII
Pedodonția este o specializare stomatologică adresată copiilor, cuprinzând profilaxia, tratamentul afecțiunilor dinților de lapte și dinților permanenți tineri, dar și depistarea anomaliilor dento-maxilare ce pot fi tratate de către medicul ortodont. Prima vizită la stomatolog trebuie să aibă loc după vârsta de 3 ani și cel târziu la 6 ani, într-o atmosferă cât mai relaxantă, explicându-i-se copilului de ce apar cariile, cum se spală corect dinții și ce se poate face pentru a preveni apariția cariilor.
DE CE ESTE IMPORTANTĂ?
Dentiția copiilor este sensibilă și are nevoie de o îngrijire specială. Dezvoltarea armonioasă a dinților depinde de factori precum dieta, igiena dinților și factorii genetici. Vizitele la stomatolog sunt esențiale în copilărie, deoarece tratarea incorectă a danturii poate avea consecințe pe parcursul întregii vieții. Tratamentul precoce al afecțiunilor este extrem de important, iar folosirea unor metode moderne previne apariția cariilor la vârste fragede.
RECOMANDĂRI
Când copilul, chiar și înainte de vârsta de 14 ani, are tartru pe suprafața dinților, vizita la cabinetul stomatolog devine esențială pentru sănătatea dinților săi. Detartrajul nu este obligatoriu, dar este recomandat atunci când medicul pedodont consideră că este necesar. Când se observă malocluzia dentară – indiferent dacă maxilarul este prea mic și dinții cresc suprapuși sau sunt supradimensionați și se încalecă, copilul are nevoie să meargă la pedodont. Aparatul dentar aplicat încă din anii copilăriei va corecta extrem de rapid orice problemă, deoarece maxilarul este flexibil și se adaptează rapid la schimbări.
Cum se face periajul la copii și de ce este important
Periajul dentar acasă este esențial în prevenire, pentru a ține afecțiunile dentare departe.
- Copiii sub 2 ani > este bine ca părinții să înceapă periajul dentar imediat cum apare primul dinte. Periajul se face folosind o serie de mișcări circulare pentru a nu răni gingia.
- Între 2 și 4 ani > copilul învață să se spele singur pe dinți, iar dinții de lapte continuă să crească.
- După 3 ani > copilul poate folosi o periuță electrică deoarece curăță mult mai bine decât o poate face el.
- Între 5 și 7 ani > molarii definitivi încep să crească, iar dinții de lapte încep să cadă. Este bine ca cel mic să fie învățat să se perieze pe dinți mai mult de câteva secunde pentru a igieniza complet cavitatea bucală.
- După 8 ani, copilul are dinți permanenți de care va trebui să aibă grjă toată viața.
Când simți că micuțul tău are o problemă dentară, cel mai bine este să vii cu el din timp la clinica de stomatologie Dr. Jozef din Brașov.
Dacă aștepți, problemele de dicție și de masticație se vor agrava. Apare durerea, iar cel mic nu se va bucura de copilărie așa cum ar trebui.
La Dr. Jozef, vei primi și sfaturi despre cum să ai grijă de dantura copilului, nu doar tratamente.
Vă așteptăm la control, de la cei mici până la bunici!